Jest lekkostrawna, nadaje się dla dzieci, zawiera dużo wartościowego białka. Dodatkowo ma właściwości antyutleniające oraz jest bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest zatem korzystna w diecie przeciwmiażdżycowej.
Zawiera cynk, żelazo oraz większość witamin z grupy B.
Przy przyrządzaniu ważne jest, żeby nie zagłuszyć charakterystycznego smaku, ale także żeby nie był on zbyt dominujący.
Składniki na 2 porcje:
- kotlety jagnięce z kością (4 szt.)
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
- imbir
- kurkuma
- gałka muszkatołowa
Kotlety myjemy, posypujemy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi z jednej strony. Na rozgrzaną, suchą patelnię grillową wsypujemy po łyżeczce pozostałych przypraw i czekamy chwilę, aby ich aromat się połączył.
Następnie umieszczamy na patelni kotlety (stroną przyprawioną do dołu).
Po 3 minutach obracamy na drugą stronę i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Po kolejnych 3 minutach obracamy na stronę już wcześniej przypieczoną i od tego momentu grillujemy jeszcze z każdej strony (!) po 15 minut.
Dzięki temu osiągniemy efekt miękkiego, delikatnego mięsa.
Kotlety podałam z ziemniakami z masłem i koperkiem oraz surówką. Poniżej podaję przepis na prostą surówkę z białej kapusty.
Surówka z białej kapusty
- 1/4 główki białej kapusty
- 2 duże pomidory (obrane z skórki)
- 1/2 pęczka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy na średnie kawałki, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz pietruszkę. Wszystko doprawiamy i mieszamy. Surówkę warto przyrządzić ok. 30 minut przed podaniem i umieścić w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz