niedziela, 21 września 2014

Jajka po benedyktyńsku

Pyszne, pożywne śniadanie. Jajka można gotować w specjalnych foremkach (kupiłam je w Tchibo) albo wrzucając do wrzącej wody z octem. Jajko pozostaje miękkie w środku i przyjemnie się rozlewają po kanapce. Polecam :)




Wersja z wykorzystaniem foremek:
Foremki smarujemy masłem, wbijamy jajka. Umieszczamy w gorącej wodzie i gotujemy 5-6 min.

Wersja bez foremek:
Gotujemy wodę z dodatkiem 1/3 szklanki octu, gdy będzie mocno wrzała wrzucamy jajko na wir i gotujemy 2 minuty.

Przygotowujemy tosty: chleb tostowy pełnoziarnisty tostujemy, nakładamy na niego plasterek łososia wędzonego, następnie układamy jajko. Na wierzch kładziemy łyżeczkę sosu tatarskiego.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz