poniedziałek, 1 września 2014

Kotlety wieprzowe z papryką

Sezon na paprykę w pełni! Trzeba to wykorzystać. Przepis jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, natomiast efekt bardzo ciekawy i smaczny.



Składniki (na 2 porcje):

  • 2 kawałki schabu wieprzowego 
  • 2 papryki czerwone
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego
  • 1 papryka biała lub żółta
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku
Kotlety myjemy i ubijamy lub nacinamy tenderyzatorem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Cebulę kroimy i wrzucamy do mięsa. Po kilku minutach przykrywamy pokrywką i dusimy 20 minut. W tym czasie kroimy paprykę w paski. Dorzucamy do mięsa, dolewamy octu balsamicznego, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze 15 minut. 
Podajemy z pokrojonymi czarnymi oliwkami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz