Składniki: (na 3 porcje)
- 3 cukinie
- 500 g mielonego mięsa z szynki/łopatki wieprzowej
- 100 g tartej mozzarelli
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 duży słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka smalcu gęsiego
- 1 cebula
- 3 gałązki świeżej bazylii
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Cebulę myjemy, kroimy i podsmażamy na smalcu. Dodajemy mięso i obsmażamy. Cukinie myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ, kroimy go na małe kawałki i dorzucamy do mięsa. Do mięsa dokładamy także pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy.
Smażymy bez przykrycia, aby sos zgęstniał.
Następnie nadziewamy połówki cukinii, umieszczamy na głębokiej blasze piekarnika, posypujemy startą mozzarellą i pieczemy 35 minut w 180 st. C.
Smacznego!
Bardzo lubię faszerowaną cukinię:)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuń