Tarta ze śliwkami do popołudniowej kawy :)
Składniki:
ciasto:
- 200 g przesianej mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/4 łyżeczki soli
- 110 g zimnego masła
- 1 lekko ubite białko
nadzienie:
- 2 łyżki masła
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
- 700 g śliwek, pokrojonych w paski
Wykonanie:
Ciasto:
Mieszamy mąkę z cukrem, solą, wyrabiamy z masłem. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do pieczenia smarujemy masłem (ja użyłam szklanej formy, metalową wyścielamy papierem do pieczenia), wyklejamy ciastem, nakłuwamy je widelcem i smarujemy brzegi lekko ubitym białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20 minut.
Nadzienie:
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy śliwki pokrojone w paski oraz 2 łyżki wody. Gotujemy 5 minut aż owoce lekko zmiękną.
Na podpieczony spód wykładamy śliwki razem z powstałym syropem i pieczemy w 200 st. jeszcze 35 minut.
Smacznego!
Ale smacznie:)
OdpowiedzUsuńwyszła lekka i pyszna, miała być na niedzielę, a już połowa zniknęła ;p
Usuń