poniedziałek, 26 października 2015

Chili con carne

Szybkie danie w zabieganym tygodniu! Wystarczy podać z łyżką śmietany lub jogurtu.






Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 100 ml kawy
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól


Przygotowanie:
Olej rozgrzewamy w głębokim rondlu, następnie szklimy cebulę i przyprawy. Dokładamy mięso partiami i podsmażamy. Gdy mięso będzie gotowe, dokładamy pomidory, bulion oraz zaparzoną kawę. Gotujemy około 30 min aby mięso było gotowe. Pod koniec dorzucamy fasolę i kukurydzę.
Doprawiamy do smaku. Układamy na talerzu i ozdabiamy kleksem śmietany 12%.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz