Lubię eksperymentować w kuchni, ale czasem mam ochotę na tradycyjny obiad.
Składniki:
- 500 g schabu (z kością lub bez)
- 1 łyżka smalcu (koniecznie! ja użyłam gęsiego)
- bułka tarta
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki (użyłam żytniej)
- 1 jajko
- pieprz
- sól/u mnie Jarzynka z solą morską (bez glutaminianu sodu)
Mięso myjemy, kroimy w plastry, rozbijamy na cienkie kotlety.
W miseczce mieszamy mąkę, jajko, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Odstawiamy na min. 24 godziny do lodówki.
Następnego dnia panierujemy w niewielkiej ilości bułki tartej i smażymy na smalcu po około 15 minut z każdej strony, na wolnym ogniu, uważając, aby się nie przypaliły.
Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką/mizerią.
uwielbiam schabowe:)
OdpowiedzUsuńJa też! Domowe najlepsze :)
Usuń