Nie widzę problemu, żeby przygotowywać je nie tylko od Święta!
Do tego jest bardzo szybkie w przygotowaniu.
Najlepiej smakuje kolejnego dnia, więc warto zrobić je wcześniej.
Składniki: (na blaszkę 20x20 cm)
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 g masła, rozpuszczonego
- 60 ml mleka
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i podzielić na 3 równe części. Piec każdy blat 10 minut w 180 st. C
Krem:
- 600 ml mleka
- 110 g kaszy mannej
- 70 g cukru
- 120 g masła
Mleko zagotować z cukrem. Stopniowo dodawać kaszę, cały czas dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje ostudzić.
Po ostudzeniu zmiksować z masłem.
Polewa:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki razem podgrzać i dokładnie wymieszać. Polać zimne ciasto.
Najlepiej smakuje następnego dnia. Przed jedzeniem polecam wyciągnąć z lodówki, aby nie było zimne - wtedy jest pyszniejsze!
Smacznego!
Uwielbiam ciasto z kaszy manny. Ja zawsze robię je na herbatnikach, a do masy dodaje kakao.
OdpowiedzUsuńOo fajny pomysł z herbatnikami! Jeszcze szybsze w przygotowaniu :)
Usuń