poniedziałek, 2 kwietnia 2018

Ciasto z kaszą manną

To u mnie Wielkanocny klasyk. Delikatna masa z kaszy mannej w połączeniu z cienkimi piernikowymi blatami ciasta i koniecznie polewą czekoladową.
Nie widzę problemu, żeby przygotowywać je nie tylko od Święta!
Do tego jest bardzo szybkie w przygotowaniu.
Najlepiej smakuje kolejnego dnia, więc warto zrobić je wcześniej.





Składniki: (na blaszkę 20x20 cm)
Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g masła, rozpuszczonego
  • 60 ml mleka
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i podzielić na 3 równe części. Piec każdy blat 10 minut w 180 st. C

Krem:
  • 600 ml mleka
  • 110 g kaszy mannej
  • 70 g cukru
  • 120 g masła
Mleko zagotować z cukrem. Stopniowo dodawać kaszę, cały czas dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje ostudzić. 
Po ostudzeniu zmiksować z masłem.

Polewa:
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki razem podgrzać i dokładnie wymieszać. Polać zimne ciasto.


Najlepiej smakuje następnego dnia. Przed jedzeniem polecam wyciągnąć z lodówki, aby nie było zimne - wtedy jest pyszniejsze!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto z kaszy manny. Ja zawsze robię je na herbatnikach, a do masy dodaje kakao.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo fajny pomysł z herbatnikami! Jeszcze szybsze w przygotowaniu :)

      Usuń