Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej/owsianej
- 250 g startej na grubych oczkach cukinii
- 100 g masła/oleju kokosowego
- 50 g płynnego miodu (można dodać więcej jeśli lubimy słodsze)
- 80 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżka ciemnego kakao
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach. Posolić i zostawić na 10 minut, następnie odcisnąć nadmiar wody. W garnku roztopić masło/olej kokosowy i miód.
Odstawić z ognia, ostudzić, dodać mleko i jajka, roztrzepać rózgą.
Płatki owsiane/orkiszowe zemleć na mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i kakao, szczyptę soli. Wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre oraz cukinię, mieszać powoli do połączenia składników.
Nałożyć do papilotek i piec 25-30 minut w 180 st. C.
Pyszne są posmarowane dżemem np. domowym truskawkowym - w smaku przypominają wtedy nadziewane pierniczki. Polecam!
Cukinia to wspaniałe warzywo :). Sprawdza się w wielu odsłonach: jako składnik wege pasztetów, babeczek, placuszków, do leczo :). Można naprawdę poszaleć.
OdpowiedzUsuń