Składniki (6 małych porcji)
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 15 g cukru pudru
- okrągłe biszkopty
- mocna kawa
- mocny alkohol typu whisky lub brandy
- gorzkie kakao do posypania
Przygotowanie:
Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić "na biało" z cukrem (około 10 minut), następnie powoli dodawać serek.
Zaparzyć mocną kawę (około 150 ml), wystudzić, następnie dolać do niej alkohol.
Przygotować małe salaterki lub niskie beczułkowate szklanki. Na spód układać po jednym biszkopcie, nasączyć go polewając niedużą ilością przygotowanej kawy z alkoholem (tak, aby nie były suche, ale nie mogą też być za bardzo przemoczone).
Na namoczonego biszkopta układamy 2-3 łyżki masy z mascarpone, następnie układamy drugi biszkopt, nasączamy i kolejne 2-3 łyżki masy.
Na koniec posypujemy gorzkim kakao i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz