sobota, 1 grudnia 2018

Bezy orzechowe z kremem mascarpone

To chyba mój ulubiony deser! Beza orzechowa przekładana kremem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Bardzo uniwersalny deser, bo przecież kto nie lubi bezy?!





Blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 220 g cukru
  • 100 g orzechów laskowych
  • 130 g gorzkiej czekolady (u mnie E.Wedel 64%)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
Orzechy laskowe uprażyć na suchej rozgrzanej patelni teflonowej. Uważać, żeby się nie przypaliły. Gdy skórka będzie odchodzić, wyłączyć gaz, wystudzić. Obrać orzechy i zmielić je w młynku do orzechów lub do kawy. Można też pominąć ten etap i kupić orzechy zmielone, jednak podprażenie daje wyraźny orzechowy smak i bezy są pyszniejsze :)
Do miski oddzielić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i dalej miksować. Na koniec dodać łyżeczkę skrobi i zmielone orzechy. Wymieszać jedynie delikatnie za pomocą szpatułki.
Piekarnik rozgrzać do 140 st. C. Na papierze do pieczenia układać z piany koła o średnicy około 8 cm, piec na dwóch blaszkach wszystkie blaty na raz, do zarumienienia około 50 minut.

Ostudzić.
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i posmarować nią delikatnie ostudzone blaty. Ostudzić.
Bezy można przygotować dzień wcześniej, a w dniu podania tylko zrobić krem i przełożyć bezy.

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g startej na wiórki gorzkiej czekolady
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, partiami dodawać mascarpone. Czekoladę zetrzeć na tarce, część odłożyć do dekoracji, resztę dodać do kremu. Przekładać blaty bezowe i udekorować.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz