piątek, 1 sierpnia 2014

Kotlety wieprzowe z musztardą

Dzisiaj udowodniłam sobie, że wieprzowina może być bazą do wykwintnego dania.
Kuchnia francuska! 
Do dania wykorzystałam schab wieprzowy, który jest mięsem chudym, ale nie wyszedł ani troszkę suchy!
Był soczysty i miękki. Sekretem takiego efektu jest "zamknięcie" mięsa na początku przygotowywania, czyli obsmażenie po 3 minuty z każdej strony przed rozpoczęciem duszenia. 







Zaczynamy przygotowywanie!

Składniki (na 3 porcje):
  • 3 kawałki schabu wieprzowego (po 150 g każdy)
  • 125 ml cydru jabłkowego
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego (7 g)
  • 6 łyżeczek musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • 60 g śmietany kremówki
  • pieprz
Kotlety myjemy, rozbijamy. Posypujemy pieprzem, smarujemy musztardą z jednej strony. Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi, układamy kotlety stroną posmarowaną musztardą do dołu. Smażymy 3 minuty. Odwracamy na drugą stronę, smarujemy musztardą stronę, która nie była wcześniej smarowana. Po kolejnych 3 minutach obracamy kotlety i przykrywamy pokrywką. Dusimy 10 minut. 





Następnie dolewamy cydr. Dusimy 30 minut. Odmierzamy śmietankę kremówkę i hartujemy (do szklanki ze śmietanką dolewamy 4 łyżki gorącego sosu spod mięsa) i dopiero wtedy wlewamy na patelnię. Robimy tak, żeby śmietanka się nie zwarzyła. Dusimy około 15 minut, aby smaki się połączyły. 





Podajemy z ziemniakami z koperkiem lub kluseczkami gnocchi.


Smacznego!

PS. Na blogu szykuje się wakacyjna przerwa - dzisiaj wyjeżdżam wypoczywać! Zapraszam do wykorzystywania moich wersji przepisów ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz