Kuchnia francuska!
Do dania wykorzystałam schab wieprzowy, który jest mięsem chudym, ale nie wyszedł ani troszkę suchy!
Był soczysty i miękki. Sekretem takiego efektu jest "zamknięcie" mięsa na początku przygotowywania, czyli obsmażenie po 3 minuty z każdej strony przed rozpoczęciem duszenia.
Zaczynamy przygotowywanie!
Składniki (na 3 porcje):
- 3 kawałki schabu wieprzowego (po 150 g każdy)
- 125 ml cydru jabłkowego
- 1 łyżeczka smalcu gęsiego (7 g)
- 6 łyżeczek musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
- 60 g śmietany kremówki
- pieprz
Kotlety myjemy, rozbijamy. Posypujemy pieprzem, smarujemy musztardą z jednej strony. Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi, układamy kotlety stroną posmarowaną musztardą do dołu. Smażymy 3 minuty. Odwracamy na drugą stronę, smarujemy musztardą stronę, która nie była wcześniej smarowana. Po kolejnych 3 minutach obracamy kotlety i przykrywamy pokrywką. Dusimy 10 minut.
Następnie dolewamy cydr. Dusimy 30 minut. Odmierzamy śmietankę kremówkę i hartujemy (do szklanki ze śmietanką dolewamy 4 łyżki gorącego sosu spod mięsa) i dopiero wtedy wlewamy na patelnię. Robimy tak, żeby śmietanka się nie zwarzyła. Dusimy około 15 minut, aby smaki się połączyły.
Podajemy z ziemniakami z koperkiem lub kluseczkami gnocchi.
Smacznego!
PS. Na blogu szykuje się wakacyjna przerwa - dzisiaj wyjeżdżam wypoczywać! Zapraszam do wykorzystywania moich wersji przepisów ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz