Dzisiaj na moim stole na obiad zagościł łosoś! Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Ryba była mięciutka, delikatna i rozpływała się w ustach. Zatem teraz mogę podzielić się przepisem. Moją inspiracją był przepis z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu.", jednak uległ kilku moim modyfikacjom.
Zaczynajmy!
Składniki (na 2 porcje):
- 350 g świeżego fileta z łososia
- otarta skórka z 2 cytryn
- 3 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- 1 świeża papryczka chilli
- sól
Należy zacząć od przygotowania łososia: myjemy, dzielimy na kawałki oraz ostrym nożem odcinamy skórę.
Następnie przygotowujemy talerz z przyprawami: wsypujemy słodką paprykę, otartą skórkę z cytryny, sól oraz posiekaną papryczkę chilli.
Rozgrzewamy patelnię grillową. Łososia obtaczamy w przyprawach.
Umieszczamy na rozgrzanej patelni. Po 3 minutach przewracamy na drugą stronę. Po kolejnych 3 minutach ponownie obracamy łososia i od tego momentu grillujemy po 15 minut z każdej strony.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki lub inny dodatek (jednak proponuję ziemniaki, według mnie ich puszysty smak idealnie pasuje do delikatnej ryby).
Do tego dania przyrządziłam także indyjski dodatek: raitę. Przepis w dodatkach.
Smacznego!
Mam nadzieję, że będzie smakować tak jak mnie ;)
Dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania (ok. 45 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz