czwartek, 31 lipca 2014

Cytrynowy łosoś z chilli

Witam!
Dzisiaj na moim stole na obiad zagościł łosoś! Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Ryba była mięciutka, delikatna i rozpływała się w ustach. Zatem teraz mogę podzielić się przepisem. Moją inspiracją był przepis z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu.",  jednak uległ kilku moim modyfikacjom.





Zaczynajmy!

Składniki (na 2 porcje):

  • 350 g świeżego fileta z łososia
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 3 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1 świeża papryczka chilli
  • sól
Należy zacząć od przygotowania łososia: myjemy, dzielimy na kawałki oraz ostrym nożem odcinamy skórę. 
Następnie przygotowujemy talerz z przyprawami: wsypujemy słodką paprykę, otartą skórkę z cytryny, sól oraz posiekaną papryczkę chilli.








Rozgrzewamy patelnię grillową. Łososia obtaczamy w przyprawach.



Umieszczamy na rozgrzanej patelni. Po 3 minutach przewracamy na drugą stronę. Po kolejnych 3 minutach ponownie obracamy łososia i od tego momentu grillujemy po 15 minut z każdej strony.

W międzyczasie gotujemy ziemniaki lub inny dodatek (jednak proponuję ziemniaki, według mnie ich puszysty smak idealnie pasuje do delikatnej ryby).






Do tego dania przyrządziłam także indyjski dodatek: raitę. Przepis w dodatkach.




Smacznego! 
Mam nadzieję, że będzie smakować tak jak mnie ;)

Dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania (ok. 45 minut).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz