Pyszna alternatywa dla przyrządzenia schabu. Bardzo aromatyczne i wyraźne połączenie świeżej szałwii i rozmarynu oraz czosnku.
poniedziałek, 22 września 2014
Duszona marchewka
Uwielbiam marchewkę w każdej postaci, więc i do obiadu trzeba ją jakoś przygotować. Tym razem na ciepło.
niedziela, 21 września 2014
Jajka po benedyktyńsku
Pyszne, pożywne śniadanie. Jajka można gotować w specjalnych foremkach (kupiłam je w Tchibo) albo wrzucając do wrzącej wody z octem. Jajko pozostaje miękkie w środku i przyjemnie się rozlewają po kanapce. Polecam :)
sobota, 20 września 2014
Pieczone
W moim domu na jesień przygotowujemy warzywa w ten sposób. Wkładamy wszystko do żeliwnego garnka i pieczemy na ogniu. Dzisiaj miało być tak samo, jednak pogoda zepsuła te plany :( Dlatego wszystko trafiło do garnka i zostało uduszone na płycie. Jednak polecam przygotowanie na ogniu, bo smak jest wyraźniejszy i troszkę przechodzi dymem z ogniska. Mimo wszystko - było pyszne!
Zupa krem z dyni
Początek jesieni kojarzy mi się właśnie z tym kremem, dlatego nie mogłam go w tym roku nie przygotować :)
piątek, 19 września 2014
Placuszki bananowe z kokosem
Kolejny dzień, kolejne śniadanie! :) Tym razem na słodko. Placuszki z bananem i świeżymi cząstkami kokosa.
czwartek, 18 września 2014
Raita
Dodatek do dania głównego z kuchni indyjskiej. Alternatywa dla polskiej mizerii. Świetnie ochładza, gdy danie jest dość pikantne.
Jajecznica po neapolitańsku
W tym szybkim śniadaniu łączą się dwa moje ulubione produkty: jajka, bez których często nie wyobrażam sobie śniadania oraz pomidory, na które obecnie jest sezon. Postanowiłam to wykorzystać i je połączyć. Efekt jest świetny.
Poza tym zyskujemy szereg korzyści zdrowotnych. Myślę, że o jajkach nie muszę wspominać, bo ich zbawienne działanie jest od dawna znane.
Pomidory wzbogacają jajecznicę o dawkę potasu, korzystnego dla naszego serca. Są także bogate w witaminę C, co warto wziąć pod uwagę, ze względu na zbliżający się sezon przeziębieniowy. Poza tym zawierają likopen, który jest antyutleniaczem i zapobiega rozwojowi miażdżycy i zawału serca.
Bierzmy się za pyszne śniadanie na dobry początek dnia :)
środa, 17 września 2014
Zupa krem z papryki
Ciąg dalszy sezonu paprykowego. Postanowiłam wypróbować ten przepis, ze względu na to, że zawsze byłam ciekawa jak smakuje. I teraz już wiem, że jest pyszna :) Niestety nie mam zdjęcia efektu końcowego :(
poniedziałek, 15 września 2014
Konfitura z brzoskwiń
Przepyszna, domowa konfitura, pełna kawałków owoców. Polecam zrobić od razu większą ilość, gdyż mogą nie doczekać zimy.
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
Ostatnio naszła mnie ochota na unowocześnianie tradycyjnych przepisów :) Oto moja wersja wątróbki, która (mam nadzieję!) przekona nawet osoby do niej zniechęcone.
czwartek, 11 września 2014
Kurczak z nerkowcami
Ostatnio mam słabość do kuchni chińskiej. Uwielbiam orzechy nerkowca, dlatego postanowiłam wypróbować kurczaka w tej wersji.
Owoce pod kruszonką
Prosty i lekki deser, bardzo łatwy w przygotowaniu. Można użyć świeżych, ale także mrożonych owoców.
Flaki po warszawsku
Danie z tradycyjnej kuchni mazowieckiej inspirowane przepisem Magdy Gessler. Tradycyjne danie w nowoczesnej i lekkiej odsłonie.
Zapraszam do wypróbowania.
Zapraszam do wypróbowania.
niedziela, 7 września 2014
Chow mein
Wariacja na temat kuchni chińskiej. Szybkie danie z chińskim makaronem jajecznym, w sam raz gdy nie ma czasu na gotowanie.
sobota, 6 września 2014
Powidła śliwkowe
Roladki z kurczaka ze śliwką i gorgonzolą
Sezon na pyszne, aromatyczne śliwki! Postanowiłam je wykorzystać, bo są jednym z moich ulubionych owoców i smakują mi nie tylko w wersji "na słodko". Dlatego dzisiaj połączenie śliwek i kurczaka oraz gorgonzoli.
środa, 3 września 2014
Pikantne curry rybne
Przepis inspirowany kuchnią indyjską. Bardzo aromatyczny sposób na przyrządzenie ryby. Uwaga! Tylko dla miłośników pikantnych dań. Najlepiej podawać z chłodzącą raitą (przepis wcześniej) lub koktajlem jogurtowym ze świeżym mango.
poniedziałek, 1 września 2014
Kotlety wieprzowe z papryką
Sezon na paprykę w pełni! Trzeba to wykorzystać. Przepis jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, natomiast efekt bardzo ciekawy i smaczny.
Subskrybuj:
Posty (Atom)