niedziela, 7 września 2014

Chow mein

Wariacja na temat kuchni chińskiej. Szybkie danie z chińskim makaronem jajecznym, w sam raz gdy nie ma czasu na gotowanie.



Składniki (na 2 porcje):
  • 2 kawałki schabu wieprzowego, pokrojonego w kostkę
  • garść fasolki szparagowej, pokrojonej w mniejsze kawałki
  • 25 g grzybów mung (u mnie były suszone)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • po 3 łyżki: sosu sojowego, octu ryżowego i sosu rybnego
  • pieprz do smaku
  • 120 g chińskiego makaronu jajecznego
Mięso myjemy, kroimy. Przyrządzamy marynatę z sosu sojowego, octu ryżowego i sosu rybnego i zostawiamy w nim mięso na min. 30 minut. Cebulkę i cukinię wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, chwilę smażymy. Dorzucamy paprykę, grzyby, fasolkę szparagową i mięso razem z marynatą, dusimy 15 minut w zależności od tego jak miękkiego mięsa oczekujemy. Następnie przysmażamy bez przykrycia.
Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Po ugotowaniu można go połączyć na patelni z sosem lub zrobić to na talerzu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz