Poza tym zyskujemy szereg korzyści zdrowotnych. Myślę, że o jajkach nie muszę wspominać, bo ich zbawienne działanie jest od dawna znane.
Pomidory wzbogacają jajecznicę o dawkę potasu, korzystnego dla naszego serca. Są także bogate w witaminę C, co warto wziąć pod uwagę, ze względu na zbliżający się sezon przeziębieniowy. Poza tym zawierają likopen, który jest antyutleniaczem i zapobiega rozwojowi miażdżycy i zawału serca.
Bierzmy się za pyszne śniadanie na dobry początek dnia :)
Składniki (na 1 porcję):
- 2 jajka (umyte, sparzone)
- 1 pomidor (umyty, sparzony, pozbawiony skórki)
- 1 cebulka szalotka
- 1 łyżeczka masła
- pieprz ziołowy
- sól
Jajka i pomidory myjemy oraz sparzamy. Cebulkę myjemy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, rozkłócamy.
Pomidora pozbawiamy gniazd nasiennych, pozostawiając sam miąższ (jest to ważne, aby jajecznica nie wyszła zbyt rzadka) i kroimy w kostkę. Gdy jajka zaczną się ścinać, wrzucamy pomidory i cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
Ważne, żeby dodać pieprz ziołowy, a nie zwykły, ponieważ nadaje on wspaniałego aromatu i smaku.
Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym.
Smacznego!
łal! takiej jeszzce nie jadłam! pycha!
OdpowiedzUsuń