czwartek, 18 września 2014

Jajecznica po neapolitańsku

W tym szybkim śniadaniu łączą się dwa moje ulubione produkty: jajka, bez których często nie wyobrażam sobie śniadania oraz pomidory, na które obecnie jest sezon. Postanowiłam to wykorzystać i je połączyć. Efekt jest świetny. 
Poza tym zyskujemy szereg korzyści zdrowotnych. Myślę, że o jajkach nie muszę wspominać, bo ich zbawienne działanie jest od dawna znane. 
Pomidory wzbogacają jajecznicę o dawkę potasu, korzystnego dla naszego serca. Są także bogate w witaminę C, co warto wziąć pod uwagę, ze względu na zbliżający się sezon przeziębieniowy. Poza tym zawierają likopen, który jest antyutleniaczem i zapobiega rozwojowi miażdżycy i zawału serca.
Bierzmy się za pyszne śniadanie na dobry początek dnia :)
























Składniki (na 1 porcję):
  • 2 jajka (umyte, sparzone)
  • 1 pomidor (umyty, sparzony, pozbawiony skórki)
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz ziołowy
  • sól
Jajka i pomidory myjemy oraz sparzamy. Cebulkę myjemy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, rozkłócamy. 
Pomidora pozbawiamy gniazd nasiennych, pozostawiając sam miąższ (jest to ważne, aby jajecznica nie wyszła zbyt rzadka) i kroimy w kostkę. Gdy jajka zaczną się ścinać, wrzucamy pomidory i cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.

Ważne, żeby dodać pieprz ziołowy, a nie zwykły, ponieważ nadaje on wspaniałego aromatu i smaku.
Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym.

Smacznego!

1 komentarz: