środa, 3 września 2014

Pikantne curry rybne

Przepis inspirowany kuchnią indyjską. Bardzo aromatyczny sposób na przyrządzenie ryby. Uwaga! Tylko dla miłośników pikantnych dań. Najlepiej podawać z chłodzącą raitą (przepis wcześniej) lub koktajlem jogurtowym ze świeżym mango.





Składniki (na 4 porcje):
  • 600 g świeżego fileta z dorsza lub innej delikatnej, białej ryby
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 cukinia
  • 1/2 papyki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 ostrej czerwonej papryczki chilli (można dodać bez pestek, będzie łagodniejsze)
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • po 1 łyżeczce mielonej: kolendry, gorczycy i kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy przyprawy, starty imbir i wyciśnięty czosnek. Po kilku minutach dorzucamy cebulę i smażymy kilka minut. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Smażymy jeszcze chwilkę, dolewamy 1/2 szklanki wody, a następnie dokładamy drobno pokrojoną cukinię.
Rybę myjemy i zanurzamy w sosie, a na wierzch kładziemy pokrojoną w paski paprykę.
Dusimy 30 minut. Podajemy z ryżem (u mnie był to ryż parboiled z dzikim).


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz