Składniki (na 4 porcje):
- 600 g świeżego fileta z dorsza lub innej delikatnej, białej ryby
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 cukinia
- 1/2 papyki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/2 ostrej czerwonej papryczki chilli (można dodać bez pestek, będzie łagodniejsze)
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- po 1 łyżeczce mielonej: kolendry, gorczycy i kurkumy
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy przyprawy, starty imbir i wyciśnięty czosnek. Po kilku minutach dorzucamy cebulę i smażymy kilka minut. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Smażymy jeszcze chwilkę, dolewamy 1/2 szklanki wody, a następnie dokładamy drobno pokrojoną cukinię.
Rybę myjemy i zanurzamy w sosie, a na wierzch kładziemy pokrojoną w paski paprykę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz