Składniki:
- ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 4 średnie cebule (skrojone w piórka)
- 500 g kiełbasy (ja użyłam podwawelskiej z Morlin)
- 400 g chudego boczku (wędzonego, parzonego)
- 3 liście kapusty
- pieprz
- sól
Wszystkie składniki kroimy w plasterki. Na spód kładziemy skórę z boczku i lekko smarujemy smalcem gęsim, aby się nie przypaliło. Następnie układamy w garnku warstwami (jak na obrazku) aż do wyczerpania składników. Na koniec przykrywamy liśćmi kapusty i dusimy przez 1,5 godziny.
Ja używam dużo pieprzu, bo lubię gdy jest pikantne. Soli nie dodaję wcale, bo boczek wędzony jest dość słony, a dzięki położeniu go bezpośrednio na ziemniakach są one odpowiednio przyprawione.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz