Potrzebujemy (na 2 porcje):
- 350 g fileta z łososia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1,5 szt. pory
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól
- pieprz
Pory myjemy, drobno siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni, a następnie wrzucamy por. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (około 20 minut).
Rybę myjemy, odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Grillujemy po 7 minut z każdej strony na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Na płaty ciasta francuskiego nakładamy po 3 łyżki duszonej pory, a na to grillowanego łososia. Zawijamy ciasto. Kładziemy połączoną częścią do dołu, a z góry lekko nacinamy.
Pieczemy w piekarniku 35 minut przy ustawieniu góra-dół.
Do tego podałam surówkę z pory, bardzo dobrze pasowała ;)
Surówka z pory
Składniki:
- 1 por
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 3 średnie ogórki kiszone
- mała garść rodzynek (namoczyć wcześniej w wodzie)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- sól
Por posiekać, jabłko i ogórki zetrzeć na grubych oczkach, marchewkę na drobnych.
Dodać jogurt i sok z cytryny, wrzucić rodzynki, a na końcu doprawić do smaku pieprzem i solą.
Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz