środa, 30 lipca 2014

Łosoś w cieście francuskim z porami

Łosoś - delikatna ryba, którą można przygotować na wiele sposobów. To nie pierwszy i nie ostatni raz kiedy ją przyrządzałam, ponieważ należy do moich ulubionych ryb.





Potrzebujemy (na 2 porcje):

  • 350 g fileta z łososia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1,5 szt. pory
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
Pory myjemy, drobno siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni, a następnie wrzucamy por. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (około 20 minut).
Rybę myjemy, odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Grillujemy po 7 minut z każdej strony na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Na płaty ciasta francuskiego nakładamy po 3 łyżki duszonej pory, a na to grillowanego łososia. Zawijamy ciasto. Kładziemy połączoną częścią do dołu, a z góry lekko nacinamy.
Pieczemy w piekarniku 35 minut przy ustawieniu góra-dół.

Do tego podałam surówkę z pory, bardzo dobrze pasowała ;)

Surówka z pory

Składniki:
  • 1 por 
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • mała garść rodzynek (namoczyć wcześniej w wodzie)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól
Por posiekać, jabłko i ogórki zetrzeć na grubych oczkach, marchewkę na drobnych. 
Dodać jogurt i sok z cytryny, wrzucić rodzynki, a na końcu doprawić do smaku pieprzem i solą.
Schłodzić przed podaniem.











Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz