poniedziałek, 15 września 2014

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Ostatnio naszła mnie ochota na unowocześnianie tradycyjnych przepisów :) Oto moja wersja wątróbki, która (mam nadzieję!) przekona nawet osoby do niej zniechęcone.




Składniki:
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 3 średnie cebule
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
Cebulę drobno siekamy, jabłko ścieramy na tarce o grubym oczkach, tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulę i jabłko, chwilę podsmażamy a następnie przykrywamy i dusimy. 
Po ok. 15 minutach wkładamy umytą wątróbkę, przyprawiamy pieprzem i majerankiem.
Dusimy 20 minut. Na sam koniec solimy do smaku. Jest to ważne, żeby zrobić to na sam koniec, bo w przeciwnym razie wątróbki będą twarde.
Podajemy z chlebem razowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz