Składniki:
- 5 kg mięsistych pomidorów
- 3 kg cebuli
- 5 łyżeczek pieprzu
- 5 łyżeczek soli
- po 1,5 łyżeczki imbiru, cynamonu, goździków, ziela angielskiego
- 8 łyżek cukru
- 5 główek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szklanki octu jabłkowego
Pomidory myjemy, sparzamy, zdejmujemy skórkę. Kroimy, pozostawiając sam miąższ. Wrzucamy do garnka. Cebulę myjemy, kroimy na ćwiartki, sparzamy i dokładamy do pomidorów. Gotujemy aż do miękkości. Przyprawiamy. Gdy wszystko będzie na tyle miękkie, blendujemy. Następnie dokładamy czosnek (całe ząbki), gotujemy do wyparowania i uzyskania pożądanej konsystencji. Wyjmujemy czosnek i przecieramy przez sito. Na koniec dodajemy olej i ocet.
Pasteryzujemy w słoikach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz