poniedziałek, 15 września 2014

Domowy pikantny ketchup

Polecam zrobienie domowego ketchupu. Jest to co prawda pracochłonne, ale naprawdę warto!





Składniki:
  • 5 kg mięsistych pomidorów
  • 3 kg cebuli
  • 5 łyżeczek pieprzu
  • 5 łyżeczek soli
  • po 1,5 łyżeczki imbiru, cynamonu, goździków, ziela angielskiego
  • 8 łyżek cukru
  • 5 główek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego
Pomidory myjemy, sparzamy, zdejmujemy skórkę. Kroimy, pozostawiając sam miąższ. Wrzucamy do garnka. Cebulę myjemy, kroimy na ćwiartki, sparzamy i dokładamy do pomidorów. Gotujemy aż do miękkości. Przyprawiamy. Gdy wszystko będzie na tyle miękkie, blendujemy. Następnie dokładamy czosnek (całe ząbki), gotujemy do wyparowania i uzyskania pożądanej konsystencji. Wyjmujemy czosnek i przecieramy przez sito. Na koniec dodajemy olej i ocet. 
Pasteryzujemy w słoikach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz