Indyjska wersja na przygotowanie kurczaka.
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 2,5 cm świeżego imbiru
- po 1 łyżeczce przypraw: brązowej gorczycy, mielonego kminu rzymskiego, mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżka garam masala
- 1 szklanka bulionu
- 200 g świeżego szpinaku
- do podania: brązowy ryż
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kurczaka oprószamy pieprzem i solą, podsmażamy. Zdejmujemy z patelni. Dolewamy kolejną łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, chilli, starty imbir i przyprawy. Przysmażamy. Po ok. 5 minutach wlewamy bulion i deglasujemy patelnię. Dusimy.
Szpinak myjemy, obrywamy z gałązek, blanszujemy ok. 15 sekund we wrzątku i natychmiast wrzucamy do miski z lodowatą wodą.
Dokładnie go odsączamy i drobno kroimy. Wrzucamy do mięsa. Czekamy jeszcze chwilę aż smaki się połączą. Podajemy z brązowym ryżem.
Smacznego!
Smacznego!
Wygląda smakowicie! Wypróbuję przepis w tym tygodniu i dam znać jak wyszło. :)
OdpowiedzUsuńczekam na Twoją wersję :)
Usuń