Składniki:
- 4 udka z kurczaka, z kością, bez skóry
- sól
- sok z połowy cytryny
marynata:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 1 świeża papryczka chilli
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 1 duży ząbek czosnku
- przyprawy, po 1 łyżeczce: mielonego kminu rzymskiego, mielonej kolendry, słodkiej papryki, garam masala, kurkumy
- świeżo mielony pieprz
Udka myjemy i obieramy ze skóry. Wykonujemy dwa nacięcia mięsa aż do kości, umieszczamy udka w szklanej misce, nacieramy solą i skrapiamy cytryną.
Marynata: W blenderze miksujemy wszystkie składniki.
Udka zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 12-24h (ja trzymałam 2 dni)
Piekarnik rozgrzewamy do 230 st. Blachę wykładamy folią aluminiową. Na folii układamy ruszt, natłuszczamy. Układamy udka. Pieczemy bez odwracania 1h15min, aż mięso będzie miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz