Składniki:
- kilka arkuszy papieru ryżowego
- 500 g fileta z kurczaka
- 3 łyżeczki zielonej pasty curry
- 100 g makaronu ryżowego
- 1/2 papryki słodkiej spiczastej (pokrojonej w cienkie paski)
- 1/2 ogórka zielonego (pokrojonego w słupki)
- mix sałat
- kiełki rzodkiewki
Sos:
- 4 łyżki masła orzechowego (ja użyłam takiego bez żadnych dodatków - 100% orzechów arachidowych)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody przegotowanej
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski, marynujemy w paście curry. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia, układamy paski kurczaka, piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i pieczemy mięso około 25 minut.
W tym czasie gotujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu, namaczamy papier ryżowy, kroimy warzywa i przygotowujemy sos (mieszamy składniki na sos w małej miseczce).
Gdy kurczak będzie gotowy, rozkładamy namoczony arkusz papieru ryżowego, układamy na nim po kolei makaron, kurczaka zamoczonego w sosie, warzywa i kiełki. Zawijamy ciasne rolls'y.
Przy układaniu na talerzu trzeba uważać, żeby się nie skleiły.
Dodatkowy sos do maczania rolls'ów umieszczamy w miseczce do podania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz