czwartek, 25 lutego 2016

Spring rolls z kurczakiem

Wyszły naprawdę przepyszne - przepis inspirowany spring rollsami, które jadłam w restauracji wietnamskiej oraz radami koleżanki :)





Składniki:

  • kilka arkuszy papieru ryżowego
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 3 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1/2 papryki słodkiej spiczastej (pokrojonej w cienkie paski)
  • 1/2 ogórka zielonego (pokrojonego w słupki)
  • mix sałat
  • kiełki rzodkiewki
Sos:
  • 4 łyżki masła orzechowego (ja użyłam takiego bez żadnych dodatków - 100% orzechów arachidowych)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody przegotowanej


Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski, marynujemy w paście curry. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia, układamy paski kurczaka, piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i pieczemy mięso około 25 minut.
W tym czasie gotujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu, namaczamy papier ryżowy, kroimy warzywa i przygotowujemy sos (mieszamy składniki na sos w małej miseczce).
Gdy kurczak będzie gotowy, rozkładamy namoczony arkusz papieru ryżowego, układamy na nim po kolei makaron, kurczaka zamoczonego w sosie, warzywa i kiełki. Zawijamy ciasne rolls'y.
Przy układaniu na talerzu trzeba uważać, żeby się nie skleiły.
Dodatkowy sos do maczania rolls'ów umieszczamy w miseczce do podania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz