piątek, 26 stycznia 2018

Omlet nadziewany

Pyszny, soczysty omlet. Doskonały pomysł na weekendowe śniadanie.
Dzięki temu, że zdejmujemy go z patelni jeszcze przed całkowitym ścięciem się jajek, omlet nie jest suchy, a jajka ścinają się dzięki temu że jest złożony, już na talerzu.

Smacznego!


Składniki: (na 1 porcję)

  • 2 lub 3 jajka
  • 1 plasterek żółtego sera
  • kawałek dobrej jakości szynki
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • szczypta mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • zielona cebulka 
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni, podsmażamy cebulkę, solimy, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę. Smażymy do miękkości. Zdejmujemy z patelni. W miseczce roztrzepujemy dokładnie umyte jajka, wlewamy na tę samą patelnię, na której smażyło się nadzienie (dzięki temu cały omlet nabiera pysznego aromatu). Smażymy pod przykryciem, aż środek omletu nadal pozostanie lekko nieścięty. Na połowie umieszczamy nadzienie i żółty ser. Składamy na pół i zdejmujemy. 
Omlet w chwili zdejmowania ma być w środku nie do końca ścięty, jednak dzięki temu, że jest rozgrzany to zetnie się pod wpływem złożenia już na talerzu. Posypujemy świeżą zieloną cebulką 
i podajemy gorący.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz