Podajemy z gulaszem - u mnie propozycja na gulasz z pieczarkami.
Składniki: (na 4 porcje)
Gulasz pieczarkowy:
- 700 g schabu bez kości
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 średnie cebule
- 400 ml bulionu (zależy ile chcemy mieć sosu)
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- przyprawy: łyżeczka kurkumy, łyżeczka mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę. Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki, dorzucamy do mięsa. Przyprawiamy kurkumą, pieprzem, papryką ostrą i słodką papryką wędzoną. Dusimy około 15 minut, po tym czasie dolewamy bulion i dusimy godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie odlewamy około pół szklanki sosu, dokładnie mieszamy z mąką i wlewamy do patelni. Zagotowujemy i czekamy aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
Pieczone placki ziemniaczane:
- 800 g ziemniaków
- 2 jajka
- 50 g masła
- 2 średnie cebule
- pieprz
- sól
Masło roztapiamy i studzimy. Ziemniaki i cebulę ścieramy na grubych oczkach, doprawiamy dużą ilością pieprzu i szczyptą soli. Dodajemy jajka i ostudzone masło. Mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C, na papierze do pieczenia układamy okrągłe placki (u mnie zmieściło się 9 na jednej blaszce, razem z tej porcji miałam 18 placków).
Pieczemy około 20 minut, w razie potrzeby przewracając placki.
Podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz