środa, 24 stycznia 2018

Warstwowa jaglanka z musem jabłkowym

Rozgrzewające śniadanie o zimowym smaku szarlotki. Polecam wypróbować wersję warstwową, jest naprawdę pyszna, na każdej łyżeczce mamy mieszankę smaków!






Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 50 g musu jabłkowego (domowego)
  • 50 ml mleka
  • 30 g masła orzechowego 100% orzechów
  • 5 g ziarna kakao
  • opcjonalnie: przyprawa do piernika lub cynamon do gotowania kaszy

Przygotowanie:
Kaszę dokładnie płuczemy na sitku naprzemiennie gorącą i zimną wodą. Wlewamy 2 x więcej (objętościowo) wody niż mamy kaszy, dolewamy mleko i ew. przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

Układamy warstwowo:
1. połowa ugotowanej kaszy
2. połowa musu jabłkowego
3. połowa masła orzechowego
4. połowa ugotowanej kaszy
5. połowa musu jabłkowego
6. połowa masła orzechowego
Wierzch posypujemy ziarnem kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz