Składniki (na 3 porcje)
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa z udka kurczaka
- 100 g zielonej soczewicy
- 250 ml passaty pomidorowej
- 300 ml bulionu
- 150 g kaszy bulgur
- przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chilli mielonego (z chilli wyjdzie ostrzejsze)
Przygotowanie:
Mięso umyć, wymieszać z przyprawami i 1 łyżką oleju. Pozostawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę, pod koniec dodać czosnek (należy uważać, żeby się nie przypalił, bo potrawa zrobi się gorzka). Dodać mięso i smażyć bez przykrycia około 10 minut.
Po tym czasie dodać opłukaną na sitku soczewicę i smażyć jeszcze około 5 minut.
Przygotować 300 ml bulionu (ja korzystam z zapasów w zamrażalniku, można też użyć bulionu z kostki), dolać do potrawy. Po kilku minutach dolać passatę pomidorową. Dusić około 30 minut, aż soczewica będzie miękka, wszystkie składniki połączą się smakiem, a sos zgęstnieje.
W międzyczasie ugotować kaszę bulgur (ja używam sypkiej, więc gotuję w proporcji 2 części wody na 1 część kaszy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, do miękkości).
Moje ulubione! Znowu musiałam tu zajrzeć bo już dawno nie jadłam i zapomniałam przepisu! Który jest niezawodny! ;*
OdpowiedzUsuń