środa, 28 marca 2018

Chałwowy budyń jaglany

Długo w szafce leżała u mnie naturalna pasta tahini i nie wiedziałam co z nią zrobić. Mając więcej czasu na przygotowanie śniadania postawiłam na jaglaną chałwę na ciepło czyli chałwowy budyń jaglany z dodatkiem musu jabłkowego i ziaren kakao. 
W smaku mocno chałwowe, idealne dla miłośników chałwy, a przy tym zdrowe, odżywcze, rozgrzewające i dające porządną dawkę energii.





Składniki:
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 50 ml mleka
  • 25 g tahini sezamowego
  • 50 g domowego musu jabłkowego
  • 7 g surowego ziarno kakao
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie płuczemy na sitku naprzemiennie gorącą i zimną wodą. Wlewamy 2 x więcej (objętościowo) wody niż mamy kaszy, dolewamy mleko i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. 

Ugotowaną kaszę blendujemy z tahini (można dodać mleka, zależy jaką chcemy mieć konsystencję), umieszczamy w miseczce, dekorujemy musem jabłkowym i ziarnem kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz