Blaty bezowe:
- 6 białek
- 220 g cukru
- 100 g orzechów laskowych
- 130 g gorzkiej czekolady (u mnie E.Wedel 64%)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Orzechy laskowe uprażyć na suchej rozgrzanej patelni teflonowej. Uważać, żeby się nie przypaliły. Gdy skórka będzie odchodzić, wyłączyć gaz, wystudzić. Obrać orzechy i zmielić je w młynku do orzechów lub do kawy. Można też pominąć ten etap i kupić orzechy zmielone, jednak podprażenie daje wyraźny orzechowy smak i bezy są pyszniejsze :)
Do miski oddzielić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i dalej miksować. Na koniec dodać łyżeczkę skrobi i zmielone orzechy. Wymieszać jedynie delikatnie za pomocą szpatułki.
Piekarnik rozgrzać do 140 st. C. Na papierze do pieczenia układać z piany koła o średnicy około 8 cm, piec na dwóch blaszkach wszystkie blaty na raz, do zarumienienia około 50 minut.
Ostudzić.
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i posmarować nią delikatnie ostudzone blaty. Ostudzić.
Bezy można przygotować dzień wcześniej, a w dniu podania tylko zrobić krem i przełożyć bezy.
Krem:
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g startej na wiórki gorzkiej czekolady
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, partiami dodawać mascarpone. Czekoladę zetrzeć na tarce, część odłożyć do dekoracji, resztę dodać do kremu. Przekładać blaty bezowe i udekorować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz