i surówkę z kapusty pekińskiej (przepis poniżej).
Składniki:
- 400 g mięsa z indyka (zmielonego)
- 100 g czarnych oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 300 ml bulionu
- 1 cebula
Przygotowanie:
Oliwki i czosnek drobno posiekać. Wymieszać z mięsem, kminem rzymskiem, pieprzem i solą.
W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju. Uformować 16 niedużych klopsików, obtoczyć je w niedużej ilości mąki, umieścić na rozgrzanym tłuszczu w rondelku, obsmażyć. Po chwili dodać posiekaną w cienkie piórka cebulę oraz łyżkę słodkiej papryki. Następnie wlać bulion i dusić około 30 minut. Pod koniec gotować bez przykrycia i lekko odparować.
W międzyczasie gotujemy kaszę bulgur (w proporcji z wodą 1:2 = objętościowo dwa razy więcej wody niż kaszy).
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej:
- pół kapusty pekińskiej
- 1 starta marchewka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- pieprz
- sól
Kapustę posiekać, dodać startą marchew, jogurt i majonez. Doprawić do smaku.
czesc
OdpowiedzUsuń