Są szybkie i proste w przygotowaniu, trzeba jednak mieć gofrownicę.
Składniki: (na 4 gofry=2 porcje)
- 100 g mąki owsianej (u mnie zmielone w młynku do kawy płatki owsiane)
- 160 g jogurtu naturalnego
- 25 g wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- około 3 łyżki mleka (żeby osiągnąć konsystencję gęstej śmietany)
Dodatki (wybierz, które chcesz i lubisz :) )
- pokrojony banan
- syrop z agawy/miód/syrop daktylowy
- masło orzechowe
- powidło śliwkowe
- dowolny dżem
Przygotowanie:
Rozgrzej gofrownicę.
W misce mieszamy makę i wiórki kokosowe z sodą, dodajemy jajko, jogurt, dokładnie mieszamy. Dolewamy mleka tylko jeśli jest potrzeba (gdy masa jest zbyt gęsta). Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gofrownicę, gdy już jest nagrzana smarujemy olejem (u mnie kokosowy), i łyżką nakładamy masę gofrową.
Pieczemy około 5-7 minut, aż do zarumienienia. Nakładamy dowolne dodatki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz