Składniki:
- dowolna ilość śliwek (zależy ile macie garnków i miejsca, ja użyłam 15 kg śliwek)
Śliwki myjemy, drylujemy i umieszczamy w garnku. Gotujemy na wolnym ogniu aż do osiągnięcia ciemnej, gęstej masy. Trwa to ok. 3-4 dni. Trzeba uważać, żeby powidła się nie przypaliły i co chwilę mieszać.
Słoiki myjemy, wyparzamy. Umieszczamy w nich powidła. Wkładamy słoiki do dużego garnka wyścielonego bawełnianą ściereczką i gotujemy 20 minut.
Wyjmujemy słoiki i ustawiamy na wieczkach, pozostawiamy do ostygnięcia.
Gotowe powidła świetnie smakują na świeżym, razowym chlebie, jako dodatek do białego sera lub jako nadzienie do klusek na parze.
Smacznego!
Smaczne na pewno są jednak ciekawe czy tak smaczne jak powidła https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe wykonane z najlepszych jakościowo śliwek. W sumie radzę spróbować :) Smacznego.
OdpowiedzUsuń