piątek, 9 października 2015

Szarlotka z kremem budyniowym



Składniki:
Ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 75 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 7 małych jabłek
  • 10 g cukru pudru
  • cynamon mielony
Krem:
  • 250 ml mleka 2%
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 12 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Zagniatamy składniki na ciasto. Formę na tartę smarujemy masłem, wyklejamy. Pieczemy 15 minut w 180 st. Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy z wanilią, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich mąkę i powoli dolewamy gorące mleko. Przelewamy z powrotem do rondelka i mieszamy aż zgęstnieje. Gotujemy minutę.
Krem lekko studzimy, wykładamy na ciasto.
Jabłka kroimy w cienkie plasterki, posypujemy cukrem i przysmażamy na patelni.
Wykładamy na krem, posypujemy cynamonem.
Pieczemy jeszcze 25 minut w 180 st.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz