Składniki:
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 75 g zimnego masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 7 małych jabłek
- 10 g cukru pudru
- cynamon mielony
Krem:
- 250 ml mleka 2%
- 1/2 laski wanilii
- 3 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 12 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Zagniatamy składniki na ciasto. Formę na tartę smarujemy masłem, wyklejamy. Pieczemy 15 minut w 180 st. Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy z wanilią, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich mąkę i powoli dolewamy gorące mleko. Przelewamy z powrotem do rondelka i mieszamy aż zgęstnieje. Gotujemy minutę.
Krem lekko studzimy, wykładamy na ciasto.
Jabłka kroimy w cienkie plasterki, posypujemy cukrem i przysmażamy na patelni.
Wykładamy na krem, posypujemy cynamonem.
Pieczemy jeszcze 25 minut w 180 st.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz