czwartek, 14 lipca 2016

Muffinki waniliowe i czekoladowe

Najprostszy, podstawowy, bardzo szybki przepis na puszyste i wilgotne muffinki.





Składniki (na 24 sztuki):

  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 225 ml mleka
  • 265 g cukru
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • kilka łyżeczek dżemu (ja użyłam brzoskwiniowego 100% owoców)
Przygotowanie:
Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy miękkie masło, aromat waniliowy i szczyptę soli. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodajemy na zmianę mąkę i mleko. Do połowy ciasta dodajemy kakao i miksujemy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Formę do muffinek wypełniamy papierowymi foremkami, nakładamy ciasta do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika na 25 minut. 

Kilka muffinek waniliowych i czekoladowym wypełniłam dżemem brzoskwiniowym - wystarczy najpierw nałożyć do foremki połowę ciasta, położyć płaską łyżeczkę dowolnego dżemu, a następnie przykryć resztą ciasta. Dzięki temu ciastka stają się jeszcze wilgotniejsze i ciekawsze w smaku.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz