Składniki (na 24 sztuki):
- 150 g masła
- 3 jajka
- 225 ml mleka
- 265 g cukru
- 375 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- kilka łyżeczek dżemu (ja użyłam brzoskwiniowego 100% owoców)
Przygotowanie:
Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy miękkie masło, aromat waniliowy i szczyptę soli. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodajemy na zmianę mąkę i mleko. Do połowy ciasta dodajemy kakao i miksujemy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Formę do muffinek wypełniamy papierowymi foremkami, nakładamy ciasta do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Kilka muffinek waniliowych i czekoladowym wypełniłam dżemem brzoskwiniowym - wystarczy najpierw nałożyć do foremki połowę ciasta, położyć płaską łyżeczkę dowolnego dżemu, a następnie przykryć resztą ciasta. Dzięki temu ciastka stają się jeszcze wilgotniejsze i ciekawsze w smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz