Pierwszy raz przygotować je w sosie i jestem pozytywnie zaskoczona efektem! Są miękkie, sos ma delikatną konsystencję, ale jest pikantny. Szybkie w przygotowaniu i pyszne danie, efektownie prezentuje się na talerzu.
Wygodne jest to, że nie trzeba wcześniej marynować kurczaka.
Składniki:
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka przyprawy garam masala, pieprz, sól do smaku
- 1 szklanka (250 ml) wrzątku
- garść zielonych oliwek
- pół pęczka pietruszki
Przygotowanie:
Olej rozgrzać w głębokiej patelni, umieścić umytego kurczaka, podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną półplasterki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać przyprawy, i zalać szklanką wrzątku. Dusić pod przykryciem około 45 minut. Po tym czasie w kubku zalać mąkę ziemniaczaną 2 łyżkami sosu i 2 łyżkami wody i rozprowadzić w patelni. Umyć i dodać posiekaną pietruszkę oraz zielone oliwki. Gotować jeszcze około 10 minut bez przykrycia.
ależ aromatyczne <3
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakuje genialnie - polecam !
OdpowiedzUsuń