czwartek, 17 maja 2018

Chilli con carne

Dzisiaj u mnie danie idealnie rozgrzewające w tak paskudny deszczowy dzień. Polecam, bo robi się bardzo szybko, a jest naprawdę smaczne. Miłośnicy ostrych smaków będą zadowoleni!






Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki mielonego chilli
  • 100 ml bulionu
  • pieprz, sól do smaku
  • do podania: ryż/kwaśna śmietana/tortilla
Przygotowanie:
Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni, podsmażamy cebulę i czosnek (uwaga żeby się nie przypalił, bo będzie gorzkie). Dodajemy przyprawy i małe porcje mięsa. Smażymy przez chwilę. Dodajemy pomidory i przykrywamy - dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i odcedzoną, przepłukaną fasolę. Gotujemy jeszcze 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Doprawiamy.
W międzyczasie przygotowujemy dodatek: u mnie tortille pokrojone w mniejsze kawałaki i smażone na suchej patelni. Pasować tutaj może także biały ryż lub kleks kwaśnej śmietany, który złagodzi ostrość dania. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz