Dzisiaj u mnie danie idealnie rozgrzewające w tak paskudny deszczowy dzień. Polecam, bo robi się bardzo szybko, a jest naprawdę smaczne. Miłośnicy ostrych smaków będą zadowoleni!
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki mielonego chilli
- 100 ml bulionu
- pieprz, sól do smaku
- do podania: ryż/kwaśna śmietana/tortilla
Przygotowanie:
Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni, podsmażamy cebulę i czosnek (uwaga żeby się nie przypalił, bo będzie gorzkie). Dodajemy przyprawy i małe porcje mięsa. Smażymy przez chwilę. Dodajemy pomidory i przykrywamy - dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i odcedzoną, przepłukaną fasolę. Gotujemy jeszcze 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Doprawiamy.
W międzyczasie przygotowujemy dodatek: u mnie tortille pokrojone w mniejsze kawałaki i smażone na suchej patelni. Pasować tutaj może także biały ryż lub kleks kwaśnej śmietany, który złagodzi ostrość dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz