Składniki:
- 8 średniej wielkości bakłażanów
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie mieszanka mięsa z łopatki wieprzowej i wołowiny)
- 300 g kaszy pęczak
- 250 g passaty pomidorowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 300 g tartej mozzarelli
- przyprawy:
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w proporcji 1 część kaszy na 2 części wody w osolonej wodzie, pod przykryciem. Musi pozostać lekko twarda oraz sypka, żeby ostatecznie nie była rozgotowana.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.
Mięso podsmażamy partiami tzn. na patelnię wrzucamy po trochu i co chwilę mieszamy, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek zgnieciony przez praskę. Doprawiamy.
Dodajemy pomidory w puszce, passatę i koncentrat.
Bakłażany myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy.
Wydrążony miąższ z 3 bakłażanów kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Mięso gotujemy bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody z warzyw. Jak będzie miało odpowiednią konsystencję (ma być gęste) to ostatecznie doprawiamy. Ja zawsze doprawiam trochę mocniej niż bym chciała ostatecznie, bo gdy połączymy farsz z kaszą to złagodnieje.
Do odparowanego sosu dodajemy ugotowaną na sypko kaszę i dokładnie mieszamy.
Wydrążone bakłażany układamy na papierze do pieczenia w głębokiej blasze i nadziewamy farszem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.
Po tym czasie posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10-15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz