niedziela, 20 maja 2018

Bakłażany zapiekane z mięsem mielonym i pęczakiem

Dzisiaj przepis na faszerowane bakłażany z mięsem mielonym i kaszą pęczak! Danie lekkie, ale sycące oraz bardzo aromatyczne, polecam spróbować!





Składniki:

  • 8 średniej wielkości bakłażanów
  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie mieszanka mięsa z łopatki wieprzowej i wołowiny)
  • 300 g kaszy pęczak
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: 
    • 2 łyżeczki oregano
    • 2 łyżeczki bazylii
    • 4 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    • 4 łyżeczki curry
    • 2 łyżeczki kurkumy
    • 2 łyżeczki pieprzu
    • 1/2 łyżeczki chilli
    • przyprawa bulionowa naturalna lub sól, do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w proporcji 1 część kaszy na 2 części wody w osolonej wodzie, pod przykryciem. Musi pozostać lekko twarda oraz sypka, żeby ostatecznie nie była rozgotowana. 
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.
Mięso podsmażamy partiami tzn. na patelnię wrzucamy po trochu i co chwilę mieszamy, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek zgnieciony przez praskę. Doprawiamy.
Dodajemy pomidory w puszce, passatę i koncentrat. 
Bakłażany myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy.
Wydrążony miąższ z 3 bakłażanów kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Mięso gotujemy bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody z warzyw. Jak będzie miało odpowiednią konsystencję (ma być gęste) to ostatecznie doprawiamy. Ja zawsze doprawiam trochę mocniej niż bym chciała ostatecznie, bo gdy połączymy farsz z kaszą to złagodnieje.
Do odparowanego sosu dodajemy ugotowaną na sypko kaszę i dokładnie mieszamy.
Wydrążone bakłażany układamy na papierze do pieczenia w głębokiej blasze i nadziewamy farszem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. 
Po tym czasie posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10-15 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz