Letni obiad w sezonie szparagowym, polecam wypróbować, bo niestety trwa on bardzo krótko.
Składniki (na 2 porcje)
- 5 jajek z wolnego chowu
- 250 g szparagów (u mnie tylko górne części)
- 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 700 g ziemniaków
- 20 ml oleju rzepakowego
- masło do smażenia jajek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C.
Ziemniaki obieramy myjemy, kroimy w małe kawałki, gotujemy około 10 minut al dente.
Odcedzamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy olejem (najlepiej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka cukierniczego). Umieszczamy w piekarniku na 40 minut (po 15 minutach mieszamy). W tym czasie przygotowujemy szparagi: myjemy i obieramy cienko (robię to za pomocą obieraczki do warzyw). Zawijamy po kilka szparag w plasterki szynki i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy razem z ziemniakami jeszcze około 15 minut, aż szparagi będą wystarczająco miękkie. W czasie pieczenia szparag smażymy jajka sadzone.
Gdy wszystko jest gotowe nakładamy na talerze i podajemy, potem można się już tylko delektować lekkim, zdrowym obiadem. Dla mnie ten smak to lato na talerzu!
uwielbiam jajka sadzone w towarzystwie warzyw :) apetycznie te szparagi wyglądają
OdpowiedzUsuńspróbuj! smacznego :)
Usuń