poniedziałek, 18 marca 2019

Domowy kebab

Domowy kebab w mojej ulubionej wersji! Idealny na wspólny weekendowy obiad.




Składniki na bułkę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 25 g drożdży mokrych (lub 7 g suchych)
Drożdże rozpuścić w wodzie. Pozostałe składniki wymieszać w misce. Połączyć, uformować kulkę i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie uformować jeden okrągły placek (bez użycia wałka!), ponakłuwać widelcem i piec około 10 minut w 250 st. C do zarumienienia. 


Mięso:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • przyprawa kebab-gyros
  • 1 łyżka oleju
  • chilli (opcjonalnie)
Rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso pokrojone w drobną kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy około 30 minut, aż będzie chrupkie.

Sos czosnkowy:
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz
Czosnek zgnieść, dodać do jogurtu, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Warzywa:
  • sałata lodowa, pokrojona na drobne paski
  • papryka czerwona, w kostkę
  • cebula, w piórka
  • pomidory, w kostkę
Dodatkowo: ketchup 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz