piątek, 15 marca 2019

Kotleciki jajeczne z serem feta i szynką

Kotleciki powstały ze składników, które akurat miałam pod ręką, a okazało się, że nam zasmakowały i spisałam przepis również dla Was. Spróbujcie!




Składniki (na 6 szt)
  • 5 jajek na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 150 g sera feta półtłustego
  • 60 g szynki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • bułka tarta do obtoczenia
  • pieprz
  • wegeta lub sól
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
5 jajek ugotować na twardo, ostudzić (można to zrobić dzień wcześniej). Rozgnieść w miseczce na drobno, dodać posiekaną drobno cebulę, ser feta i szynkę. Wymieszać, dodać bułkę tartą i surowe jajko. Uformować 6 płaskich kotlecików, obtoczyć w bułce tartej i odłożyć (najlepiej na ok. 1 godzinę) do lodówki, aby masa stężała. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju po 10 minut z każdej strony, ostrożnie przewracając za pomocą szpatułki.
Podawać z ziemniakami z wody i lekką sałatką np. z kapusty pekińskiej.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz