Składniki (na 6 szt)
- 5 jajek na twardo
- 1 surowe jajko
- 150 g sera feta półtłustego
- 60 g szynki
- 1 mała cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- bułka tarta do obtoczenia
- pieprz
- wegeta lub sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
5 jajek ugotować na twardo, ostudzić (można to zrobić dzień wcześniej). Rozgnieść w miseczce na drobno, dodać posiekaną drobno cebulę, ser feta i szynkę. Wymieszać, dodać bułkę tartą i surowe jajko. Uformować 6 płaskich kotlecików, obtoczyć w bułce tartej i odłożyć (najlepiej na ok. 1 godzinę) do lodówki, aby masa stężała. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju po 10 minut z każdej strony, ostrożnie przewracając za pomocą szpatułki.
Podawać z ziemniakami z wody i lekką sałatką np. z kapusty pekińskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz