Domowy kebab w mojej ulubionej wersji! Idealny na wspólny weekendowy obiad.
Składniki na bułkę:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 25 g drożdży mokrych (lub 7 g suchych)
Drożdże rozpuścić w wodzie. Pozostałe składniki wymieszać w misce. Połączyć, uformować kulkę i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie uformować jeden okrągły placek (bez użycia wałka!), ponakłuwać widelcem i piec około 10 minut w 250 st. C do zarumienienia.
Mięso:
- 500 g fileta z kurczaka
- przyprawa kebab-gyros
- 1 łyżka oleju
- chilli (opcjonalnie)
Rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso pokrojone w drobną kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy około 30 minut, aż będzie chrupkie.
Sos czosnkowy:
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Czosnek zgnieść, dodać do jogurtu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Warzywa:
- sałata lodowa, pokrojona na drobne paski
- papryka czerwona, w kostkę
- cebula, w piórka
- pomidory, w kostkę
Dodatkowo: ketchup
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz