Składniki:
Biszkopt kakaowy (tortownica o średnicy 26 cm):
- 7 jajek
- 230 g cukru
- 60 g kakao
- 150 g mąki
Białka oddzielić od żółtek, ubić. Stopniowo dodawać cukier, następnie po kolei żółtka. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z kakao i wymieszać już tylko delikatnie SZPATUŁKĄ! To bardzo ważne, żeby biszkopt wyszedł puszysty.
Piec w temp 160 st. C przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika zrzucić z wysokości około 50 cm i zostawić do ostygnięcia. Wyjąć z tortownicy dopiero po ostudzeniu.
Mus czekoladowy:
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 660 g śmietany 36%
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić, dodawać po trochu wystudzonej rozpuszczonej czekolady, stopniowo, delikatnie miksując.
Dodatkowo: 200 g dżemu 100% czarna porzeczka, mocna kawa
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć kawą, posmarować dżemem. Nałożyć 1/3 kremu, przykryć kolejnym blatem, nasączyć kawą przełożyć kolejną 1/3 kremu. Nałożyć ostatni nasączony od spodu blat, cały tort pokryć pozostałą częścią kremu, udekorować np. dropsami czekoladowymi.
wspaniały:)
OdpowiedzUsuń