Zastanawiałam się długo co zrobić z zielonej soczewicy, ponieważ do tej pory przeważnie był to kurczak z soczewicą w sosie pomidorowym, którego uwielbiam (przepis tutaj).
Tym razem miałam ochotę na odmianę i powstały bezmięsne klopsiki - ciekawa alternatywa (nawet dla mięsożerców!). Dobrze przyprawione, naprawdę pyszne i warte spróbowania!
Składniki:
- 150 g kaszy jaglanej
- 250 g zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz, chilli do smaku
Przygotowanie:
Kaszę i soczewicę przepłukujemy, gotujemy razem do miękkości (mają być rozgotowane) w proporcji 1:2 z osoloną wodą aż wchłoną cały płyn. Studzimy.
Cebulę przysmażamy, dodajemy do masy i formujemy małe pulpeciki (z tej porcji wyszło mi 25 sztuk), które następnie przysmażamy na patelni.
Podajemy z sosem pomidorowym:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
Cebulę przysmażamy na oleju, dodajemy czosnek, passatę i przyprawy. Chwilę odparowujemy i doprawiamy jeszcze do smaku.
Uwielbiam soczewicę, a najbardziej to chyba zupy, które są bardzo pożywne. Soczewica zawiera mnóstwo ważnych substancji odżywczych, przez co jest rewelacyjnym rozwiązaniem dla osób, które nie jedzą mięsa. Mój trener i dietetyk Michał Wrzosek często wrzuca mi do diety dania z soczewicy (tak, nie jem mięsa), bo sposobów na jej przyrządzenie jest, jak się dla mnie okazało, całkiem sporo. Fajne przepisy wrzuca tez na swojego bloga https://michalwrzosek.pl/przepisy/, polecam zajrzeć na pewno coś Wam wpadnie w oko ;)
OdpowiedzUsuńWarto jeść soczewicę - jest zdrowa i smaczna. Dla nas najbardziej znaną potrawą z soczewicy jest zupa + grzanki z serem. Jednak nie mamy wątpliwości co do tego, że pulpeciki z Twojego przepisu również zagoszczą w naszej diecie :).
OdpowiedzUsuń